Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Beeldbank Overijssel

Beeldbank Overijssel ( Collectie Overijssel locatie Zwolle )

beacon
9  afbeeldingen
sorteren op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Film
13791BB02622 Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.

0:00:10De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven.

0:00:24Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren.

0:00:50In werkelijkheid zijn de boortorens van hout.

0:01:04In een boortoren zakt de boor naar beneden.

0:01:46Schematisch wordt getoond welke lagen de boor passeert. Het steenzout wordt op ongeveer 300 meter diepte bereikt.

0:02:26Dan worden twee buizen in de grond gedreven. De buitenste buis - de zogenaamde bekledingsbuis - moet het boorgat tegen instorting beschermen en reikt tot de bovenkant van de zoutlaag. In de buitenste buis hangt een tweede buis vrij. Hierdoor wordt water in het boorgat geperst.

0:02:47Dit water lost eerst het zout op en komt dan via de ruimte tussen beide buizen als nagenoeg verzadigde pekel boven.

0:02:57De pekel moet eerst ontdaan worden van verschillende zouten. Dit wordt geïllustreerd met laboratorium proeven. Door het toevoegen van kalkmelk wordt het magnesium uit de ruwe pekel omgezet in magnesium hydroxide. Dat is onoplosbaar en slaat neer.

0:03:22Door toevoeging van natriumsulfaat wordt een deel van het gips in de pekel door uitzouting verwijderd.

0:03:27In werkelijkheid wordt eerst kalk geblust.

0:04:02Vervolgens wordt de pekel door de kalkmelk gespoten.

0:04:08Via een roerwerk wordt het mengsel naar grote tanks gepompt, waar de bezinking plaats vindt

0:04:14De rest van het gips wordt in een volgende bewerking onder toevoeging van soda neergeslagen als koolzure kalk. Dit gebeurt onder invloed van soda, die zich tijdens het zuiveringsproces gevormd heeft uit natriumsulfaat, kalk en koolzuur uit rookgassen.

0:04:41Omdat er stoom nodig is om de pekel tot het kookpunt te verwarmen. Omdat het bedrijf ook veel elektriciteit, 00-00-1956
Titel:
Zout - NEZO ;
Beschrijving:
Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.

0:00:10De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven.

0:00:24Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren.

0:00:50In werkelijkheid zijn de boortorens van hout.

0:01:04In een boortoren zakt de boor naar beneden.

0:01:46Schematisch wordt getoond welke lagen de boor passeert. Het steenzout wordt op ongeveer 300 meter diepte bereikt.

0:02:26Dan worden twee buizen in de grond gedreven. De buitenste buis - de zogenaamde bekledingsbuis - moet het boorgat tegen instorting beschermen en reikt tot de bovenkant van de zoutlaag. In de buitenste buis hangt een tweede buis vrij. Hierdoor wordt water in het boorgat geperst.

0:02:47Dit water lost eerst het zout op en komt dan via de ruimte tussen beide buizen als nagenoeg verzadigde pekel boven.

0:02:57De pekel moet eerst ontdaan worden van verschillende zouten. Dit wordt geïllustreerd met laboratorium proeven. Door het toevoegen van kalkmelk wordt het magnesium uit de ruwe pekel omgezet in magnesium hydroxide. Dat is onoplosbaar en slaat neer.

0:03:22Door toevoeging van natriumsulfaat wordt een deel van het gips in de pekel door uitzouting verwijderd.

0:03:27In werkelijkheid wordt eerst kalk geblust.

0:04:02Vervolgens wordt de pekel door de kalkmelk gespoten.

0:04:08Via een roerwerk wordt het mengsel naar grote tanks gepompt, waar de bezinking plaats vindt

0:04:14De rest van het gips wordt in een volgende bewerking onder toevoeging van soda neergeslagen als koolzure kalk. Dit gebeurt onder invloed van soda, die zich tijdens het zuiveringsproces gevormd heeft uit natriumsulfaat, kalk en koolzuur uit rookgassen.

0:04:41Omdat er stoom nodig is om de pekel tot het kookpunt te verwarmen. Omdat het bedrijf ook veel elektriciteit
Beschrijving vervolg:
gebruikt, heeft de K.N.Z. haar eigen stoom- en elektriciteitsvoorziening.

0:05:04De stoom met een druk van 36 atmosfeer gaat direct naar de stoomturbines die elektriciteit opwekken.

0:05:08De stoom die de stoomturbines verlaat, heeft nog een druk van 3 tot 4 atmosfeer. Dat is voldoende om pekel in te dampen.

0:05:19Een heer toont op een bord een schema van de vacuümdampinstallatie, afgewisseld met beelden uit de werkelijkheid.

0:05:24De pekel gaat achtereenvolgens door drie kookpannen. De eerste wordt verwarmd door afgewerkte stoom uit de elektrische centrale. De lucht boven de pekel in de tweede ketel wordt deels weg gezogen, waardoor het kookpunt daalt. De door het koken ontstane stoom wordt gebruikt om de derde kookpan te verwarmen.

0:06:26Onderin de kookpannen ontstaat een mengsel van pekel en zoutkristallen dat wordt doorgevoerd naar de volgende kookpan.

0:06:56Dit vacuümzout heeft een kubusvormige kristalstructuur en een hoge zuiverheid.

0:07:23Bij de laatste zoutpan wordt de zoutbrei afgetapt en naar centrifuges gebracht, waar de zoutkristallen van de pekel worden gescheiden.

0:07:42Het zout wordt verder met een hete luchtstroom gedroogd in rond draaiende trommels. Op de wanden van de trommels neervallende hamers houden het zout in beweging.

0:07:55Via transportbanden gaat het zout naar zeven, waar het gesorteerd wordt op kristalgrootte

0:08:06In het laboratorium worden monsters gecontroleerd.

0:08:38Na het zeven wordt het op kristalgrootte gesorteerde zout naar verschillende silo's gestuurd.

0:09:10Zout wordt niet alleen voor de consumptie, maar ook in de industrie gebruikt. Een zoutmolecuul bestaat uit een natrium en een chloor atoom. Natrium is een metaal en chloor is een gas.

0:09:27Om de natrium en chloor atomen te scheiden is elektrische energie nodig, die de KNZ zelf opwekt.

0:09:40De elektriciteit gaat door koperen, plaatvormige leidingen
Lengte in minuten:
00:22:00
Datering:
00-00-1956
Adres:
Hengelo, [geen straatnaam]  
Vervaardiger:
(Charles) Breyer; (René) Decossaux; (Ad) Donsel; [Dupont, Frans (scenario en montage)](Frans) F. Dupont; (Frans) van Hes; (Pim) Heytman; [Tholen, Tom (geluid)](Tom) Tholen; (Gerrit ) Vonk;
Materiaal:
16 mm;
rolfilm;
Oud nummer:
BB02622
Materiaal opmerkingen:
gesproken taal: Nederlands;
geluid, optisch;
formaat geluid: mono;
formaat beeld: zwart/wit;
Organisatie: Collectie Overijssel locatie Zwolle
 
 
 
 
 
Geen afbeelding
Film
13795BB02626 Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.
0:00:10De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven.
0:00:24Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren.
0:00:50In werkelijkheid zijn de boortorens van hout.
0:01:04In een boortoren zakt de boor naar beneden.
0:01:46Schematisch wordt getoond welke lagen de boor passeert. Het steenzout wordt op ongeveer 300 meter diepte bereikt.
0:02:26Dan worden twee buizen in de grond gedreven. De buitenste buis - de zogenaamde bekledingsbuis - moet het boorgat tegen instorting beschermen en reikt tot de bovenkant van de zoutlaag. In de buitenste buis hangt een tweede buis vrij. Hierdoor wordt water in het boorgat geperst.
0:02:47Dit water lost eerst het zout op en komt dan via de ruimte tussen beide buizen als nagenoeg verzadigde pekel boven.
0:02:57De pekel moet eerst ontdaan worden van verschillende zouten. Dit wordt geïllustreerd met laboratorium proeven. Door het toevoegen van kalkmelk wordt het magnesium uit de ruwe pekel omgezet in magnesium hydroxide. Dat is onoplosbaar en slaat neer.
0:03:22Door toevoeging van natriumsulfaat wordt een deel van het gips in de pekel door uitzouting verwijderd.
0:03:27In werkelijkheid wordt eerst kalk geblust.
0:04:02Vervolgens wordt de pekel door de kalkmelk gespoten.
0:04:08Via een roerwerk wordt het mengsel naar grote tanks gepompt, waar de bezinking plaats vindt
0:04:14De rest van het gips wordt in een volgende bewerking onder toevoeging van soda neergeslagen als koolzure kalk. Dit gebeurt onder invloed van soda, die zich tijdens het zuiveringsproces gevormd heeft uit natriumsulfaat, kalk en koolzuur uit rookgassen.
0:04:41Omdat er stoom nodig is om de pekel tot het kookpunt te verwarmen. Omdat het bedrijf ook veel elektriciteit gebruikt, heeft de K.N.Z. haar eigen stoom- en, 00-00-1956
Titel:
Zout - NEZO ;
Beschrijving:
Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.
0:00:10De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven.
0:00:24Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren.
0:00:50In werkelijkheid zijn de boortorens van hout.
0:01:04In een boortoren zakt de boor naar beneden.
0:01:46Schematisch wordt getoond welke lagen de boor passeert. Het steenzout wordt op ongeveer 300 meter diepte bereikt.
0:02:26Dan worden twee buizen in de grond gedreven. De buitenste buis - de zogenaamde bekledingsbuis - moet het boorgat tegen instorting beschermen en reikt tot de bovenkant van de zoutlaag. In de buitenste buis hangt een tweede buis vrij. Hierdoor wordt water in het boorgat geperst.
0:02:47Dit water lost eerst het zout op en komt dan via de ruimte tussen beide buizen als nagenoeg verzadigde pekel boven.
0:02:57De pekel moet eerst ontdaan worden van verschillende zouten. Dit wordt geïllustreerd met laboratorium proeven. Door het toevoegen van kalkmelk wordt het magnesium uit de ruwe pekel omgezet in magnesium hydroxide. Dat is onoplosbaar en slaat neer.
0:03:22Door toevoeging van natriumsulfaat wordt een deel van het gips in de pekel door uitzouting verwijderd.
0:03:27In werkelijkheid wordt eerst kalk geblust.
0:04:02Vervolgens wordt de pekel door de kalkmelk gespoten.
0:04:08Via een roerwerk wordt het mengsel naar grote tanks gepompt, waar de bezinking plaats vindt
0:04:14De rest van het gips wordt in een volgende bewerking onder toevoeging van soda neergeslagen als koolzure kalk. Dit gebeurt onder invloed van soda, die zich tijdens het zuiveringsproces gevormd heeft uit natriumsulfaat, kalk en koolzuur uit rookgassen.
0:04:41Omdat er stoom nodig is om de pekel tot het kookpunt te verwarmen. Omdat het bedrijf ook veel elektriciteit gebruikt, heeft de K.N.Z. haar eigen stoom- en
Beschrijving vervolg:
elektriciteitsvoorziening.
0:05:04De stoom met een druk van 36 atmosfeer gaat direct naar de stoomturbines die elektriciteit opwekken.
0:05:08De stoom die de stoomturbines verlaat, heeft nog een druk van 3 tot 4 atmosfeer. Dat is voldoende om pekel in te dampen.
0:05:19Een heer toont op een bord een schema van de vacuümdampinstallatie, afgewisseld met beelden uit de werkelijkheid.
0:05:24De pekel gaat achtereenvolgens door drie kookpannen. De eerste wordt verwarmd door afgewerkte stoom uit de elektrische centrale. De lucht boven de pekel in de tweede ketel wordt deels weg gezogen, waardoor het kookpunt daalt. De door het koken ontstane stoom wordt gebruikt om de derde kookpan te verwarmen.
0:06:26Onderin de kookpannen ontstaat een mengsel van pekel en zoutkristallen dat wordt doorgevoerd naar de volgende kookpan.
0:06:56Dit vacuümzout heeft een kubusvormige kristalstructuur en een hoge zuiverheid.
0:07:23Bij de laatste zoutpan wordt de zoutbrei afgetapt en naar centrifuges gebracht, waar de zoutkristallen van de pekel worden gescheiden.
0:07:42Het zout wordt verder met een hete luchtstroom gedroogd in rond draaiende trommels. Op de wanden van de trommels neervallende hamers houden het zout in beweging.
0:07:55Via transportbanden gaat het zout naar zeven, waar het gesorteerd wordt op kristalgrootte
0:08:06In het laboratorium worden monsters gecontroleerd.
0:08:38Na de zeven wordt het op kristalgrootte gesorteerde zout naar verschillende silo's gestuurd.
0:09:10Zout wordt niet alleen voor de consumptie, maar ook in de industrie gebruikt. Een zoutmolecuul bestaat uit een natrium en een chloor atoom. Natrium is een metaal en chloor is een gas.
0:09:27Om de natrium en chloor atomen te scheiden is elektrische energie nodig, die de KNZ zelf opwekt.
0:09:40De elektriciteit gaat door koperen, plaatvormige leidingen naar de afdeling elektrolyse.
0:09:43Schematisch is te zien hoe de stroom loopt van een kwiklaag
Lengte in minuten:
00:22:00
Datering:
00-00-1956
Adres:
Hengelo, [geen straatnaam]  
Vervaardiger:
(Charles) Breyer; (René) Decossaux; (Ad) Donsel; [Dupont, Frans (scenario en montage)](Frans) F. Dupont; (Frans) van Hes; (Pim) Heytman; [Tholen, Tom (geluid)](Tom) Tholen; (Gerrit ) Vonk;
Materiaal:
16 mm;
rolfilm;
Oud nummer:
BB02626
Materiaal opmerkingen:
gesproken taal: Nederlands;
geluid, optisch;
formaat geluid: mono;
formaat beeld: zwart/wit;
Organisatie: Collectie Overijssel locatie Zwolle
 
 
 
 
 
Geen afbeelding
Film
13794BB02625 Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.
0:00:10De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven.
0:00:24Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren.
0:00:50In werkelijkheid zijn de boortorens van hout.
0:01:04In een boortoren zakt de boor naar beneden.
0:01:46Schematisch wordt getoond welke lagen de boor passeert. Het steenzout wordt op ongeveer 300 meter diepte bereikt.
0:02:26Dan worden twee buizen in de grond gedreven. De buitenste buis - de zogenaamde bekledingsbuis - moet het boorgat tegen instorting beschermen en reikt tot de bovenkant van de zoutlaag. In de buitenste buis hangt een tweede buis vrij. Hierdoor wordt water in het boorgat geperst.
0:02:47Dit water lost eerst het zout op en komt dan via de ruimte tussen beide buizen als nagenoeg verzadigde pekel boven.
0:02:57De pekel moet eerst ontdaan worden van verschillende zouten. Dit wordt geïllustreerd met laboratorium proeven. Door het toevoegen van kalkmelk wordt het magnesium uit de ruwe pekel omgezet in magnesium hydroxide. Dat is onoplosbaar en slaat neer.
0:03:22Door toevoeging van natriumsulfaat wordt een deel van het gips in de pekel door uitzouting verwijderd.
0:03:27In werkelijkheid wordt eerst kalk geblust.
0:04:02Vervolgens wordt de pekel door de kalkmelk gespoten.
0:04:08Via een roerwerk wordt het mengsel naar grote tanks gepompt, waar de bezinking plaats vindt
0:04:14De rest van het gips wordt in een volgende bewerking onder toevoeging van soda neergeslagen als koolzure kalk. Dit gebeurt onder invloed van soda, die zich tijdens het zuiveringsproces gevormd heeft uit natriumsulfaat, kalk en koolzuur uit rookgassen.
0:04:41Omdat er stoom nodig is om de pekel tot het kookpunt te verwarmen. Omdat het bedrijf ook veel elektriciteit gebruikt, heeft de K.N.Z. haar eigen stoom- en, 00-00-1960
Titel:
Zout - NEZO ;
Beschrijving:
Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.
0:00:10De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven.
0:00:24Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren.
0:00:50In werkelijkheid zijn de boortorens van hout.
0:01:04In een boortoren zakt de boor naar beneden.
0:01:46Schematisch wordt getoond welke lagen de boor passeert. Het steenzout wordt op ongeveer 300 meter diepte bereikt.
0:02:26Dan worden twee buizen in de grond gedreven. De buitenste buis - de zogenaamde bekledingsbuis - moet het boorgat tegen instorting beschermen en reikt tot de bovenkant van de zoutlaag. In de buitenste buis hangt een tweede buis vrij. Hierdoor wordt water in het boorgat geperst.
0:02:47Dit water lost eerst het zout op en komt dan via de ruimte tussen beide buizen als nagenoeg verzadigde pekel boven.
0:02:57De pekel moet eerst ontdaan worden van verschillende zouten. Dit wordt geïllustreerd met laboratorium proeven. Door het toevoegen van kalkmelk wordt het magnesium uit de ruwe pekel omgezet in magnesium hydroxide. Dat is onoplosbaar en slaat neer.
0:03:22Door toevoeging van natriumsulfaat wordt een deel van het gips in de pekel door uitzouting verwijderd.
0:03:27In werkelijkheid wordt eerst kalk geblust.
0:04:02Vervolgens wordt de pekel door de kalkmelk gespoten.
0:04:08Via een roerwerk wordt het mengsel naar grote tanks gepompt, waar de bezinking plaats vindt
0:04:14De rest van het gips wordt in een volgende bewerking onder toevoeging van soda neergeslagen als koolzure kalk. Dit gebeurt onder invloed van soda, die zich tijdens het zuiveringsproces gevormd heeft uit natriumsulfaat, kalk en koolzuur uit rookgassen.
0:04:41Omdat er stoom nodig is om de pekel tot het kookpunt te verwarmen. Omdat het bedrijf ook veel elektriciteit gebruikt, heeft de K.N.Z. haar eigen stoom- en
Beschrijving vervolg:
elektriciteitsvoorziening.
0:05:04De stoom met een druk van 36 atmosfeer gaat direct naar de stoomturbines die elektriciteit opwekken.
0:05:08De stoom die de stoomturbines verlaat, heeft nog een druk van 3 tot 4 atmosfeer. Dat is voldoende om pekel in te dampen.
0:05:19Een heer toont op een bord een schema van de vacuümdampinstallatie, afgewisseld met beelden uit de werkelijkheid.
0:05:24De pekel gaat achtereenvolgens door drie kookpannen. De eerste wordt verwarmd door afgewerkte stoom uit de elektrische centrale. De lucht boven de pekel in de tweede ketel wordt deels weg gezogen, waardoor het kookpunt daalt. De door het koken ontstane stoom wordt gebruikt om de derde kookpan te verwarmen.
0:06:26Onderin de kookpannen ontstaat een mengsel van pekel en zoutkristallen dat wordt doorgevoerd naar de volgende kookpan.
0:06:56Dit vacuümzout heeft een kubusvormige kristalstructuur en een hoge zuiverheid.
0:07:23Bij de laatste zoutpan wordt de zoutbrei afgetapt en naar centrifuges gebracht, waar de zoutkristallen van de pekel worden gescheiden.
0:07:42Het zout wordt verder met een hete luchtstroom gedroogd in rond draaiende trommels. Op de wanden van de trommels neervallende hamers houden het zout in beweging.
0:07:55Via transportbanden gaat het zout naar zeven, waar het gesorteerd wordt op kristalgrootte
0:08:06In het laboratorium worden monsters gecontroleerd.
0:08:38Na de zeven wordt het op kristalgrootte gesorteerde zout naar verschillende silo's gestuurd.
0:09:10Zout wordt niet alleen voor de consumptie, maar ook in de industrie gebruikt. Een zoutmolecuul bestaat uit een natrium en een chloor atoom. Natrium is een metaal en chloor is een gas.
0:09:27Om de natrium en chloor atomen te scheiden is elektrische energie nodig, die de KNZ zelf opwekt.
0:09:40De elektriciteit gaat door koperen, plaatvormige leidingen naar de afdeling elektrolyse.
0:09:43Schematisch is te zien hoe de stroom loopt van een kwiklaag
Lengte in minuten:
00:19:00
Datering:
00-00-1960
Adres:
Hengelo, [geen straatnaam]  
Vervaardiger:
(Charles) Breyer; (René) Decossaux; (Ad) Donsel; [Dupont, Frans (scenario en montage)](Frans) F. Dupont; (Frans) van Hes; (Pim) Heytman; [Tholen, Tom (geluid)](Tom) Tholen; (Gerrit ) Vonk;
Oud nummer:
BB02625
Materiaal:
negatief;
16 mm;
rolfilm;
Materiaal opmerkingen:
gesproken taal: Nederlands;
geluid, optisch;
formaat geluid: mono;
formaat beeld: geen
Organisatie: Collectie Overijssel locatie Zwolle
 
 
 
 
 
Geen afbeelding
Film
13793BB02624 Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.
0:00:10De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven.
0:00:24Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren.
0:00:50In werkelijkheid zijn de boortorens van hout.
0:01:04In een boortoren zakt de boor naar beneden.
0:01:46Schematisch wordt getoond welke lagen de boor passeert. Het steenzout wordt op ongeveer 300 meter diepte bereikt.
0:02:26Dan worden twee buizen in de grond gedreven. De buitenste buis - de zogenaamde bekledingsbuis - moet het boorgat tegen instorting beschermen en reikt tot de bovenkant van de zoutlaag. In de buitenste buis hangt een tweede buis vrij. Hierdoor wordt water in het boorgat geperst.
0:02:47Dit water lost eerst het zout op en komt dan via de ruimte tussen beide buizen als nagenoeg verzadigde pekel boven.
0:02:57De pekel moet eerst ontdaan worden van verschillende zouten. Dit wordt geïllustreerd met laboratorium proeven. Door het toevoegen van kalkmelk wordt het magnesium uit de ruwe pekel omgezet in magnesium hydroxide. Dat is onoplosbaar en slaat neer.
0:03:22Door toevoeging van natriumsulfaat wordt een deel van het gips in de pekel door uitzouting verwijderd.
0:03:27In werkelijkheid wordt eerst kalk geblust.
0:04:02Vervolgens wordt de pekel door de kalkmelk gespoten.
0:04:08Via een roerwerk wordt het mengsel naar grote tanks gepompt, waar de bezinking plaats vindt
0:04:14De rest van het gips wordt in een volgende bewerking onder toevoeging van soda neergeslagen als koolzure kalk. Dit gebeurt onder invloed van soda, die zich tijdens het zuiveringsproces gevormd heeft uit natriumsulfaat, kalk en koolzuur uit rookgassen.
0:04:41Omdat er stoom nodig is om de pekel tot het kookpunt te verwarmen. Omdat het bedrijf ook veel elektriciteit gebruikt, heeft de K.N.Z. haar eigen stoom- en, 00-00-1956
Titel:
Le Sel - NEZO ;
Beschrijving:
Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.
0:00:10De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven.
0:00:24Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren.
0:00:50In werkelijkheid zijn de boortorens van hout.
0:01:04In een boortoren zakt de boor naar beneden.
0:01:46Schematisch wordt getoond welke lagen de boor passeert. Het steenzout wordt op ongeveer 300 meter diepte bereikt.
0:02:26Dan worden twee buizen in de grond gedreven. De buitenste buis - de zogenaamde bekledingsbuis - moet het boorgat tegen instorting beschermen en reikt tot de bovenkant van de zoutlaag. In de buitenste buis hangt een tweede buis vrij. Hierdoor wordt water in het boorgat geperst.
0:02:47Dit water lost eerst het zout op en komt dan via de ruimte tussen beide buizen als nagenoeg verzadigde pekel boven.
0:02:57De pekel moet eerst ontdaan worden van verschillende zouten. Dit wordt geïllustreerd met laboratorium proeven. Door het toevoegen van kalkmelk wordt het magnesium uit de ruwe pekel omgezet in magnesium hydroxide. Dat is onoplosbaar en slaat neer.
0:03:22Door toevoeging van natriumsulfaat wordt een deel van het gips in de pekel door uitzouting verwijderd.
0:03:27In werkelijkheid wordt eerst kalk geblust.
0:04:02Vervolgens wordt de pekel door de kalkmelk gespoten.
0:04:08Via een roerwerk wordt het mengsel naar grote tanks gepompt, waar de bezinking plaats vindt
0:04:14De rest van het gips wordt in een volgende bewerking onder toevoeging van soda neergeslagen als koolzure kalk. Dit gebeurt onder invloed van soda, die zich tijdens het zuiveringsproces gevormd heeft uit natriumsulfaat, kalk en koolzuur uit rookgassen.
0:04:41Omdat er stoom nodig is om de pekel tot het kookpunt te verwarmen. Omdat het bedrijf ook veel elektriciteit gebruikt, heeft de K.N.Z. haar eigen stoom- en
Beschrijving vervolg:
elektriciteitsvoorziening.
0:05:04De stoom met een druk van 36 atmosfeer gaat direct naar de stoomturbines die elektriciteit opwekken.
0:05:08De stoom die de stoomturbines verlaat, heeft nog een druk van 3 tot 4 atmosfeer. Dat is voldoende om pekel in te dampen.
0:05:19Een heer toont op een bord een schema van de vacuümdampinstallatie, afgewisseld met beelden uit de werkelijkheid.
0:05:24De pekel gaat achtereenvolgens door drie kookpannen. De eerste wordt verwarmd door afgewerkte stoom uit de elektrische centrale. De lucht boven de pekel in de tweede ketel wordt deels weg gezogen, waardoor het kookpunt daalt. De door het koken ontstane stoom wordt gebruikt om de derde kookpan te verwarmen.
0:06:26Onderin de kookpannen ontstaat een mengsel van pekel en zoutkristallen dat wordt doorgevoerd naar de volgende kookpan.
0:06:56Dit vacuümzout heeft een kubusvormige kristalstructuur en een hoge zuiverheid.
0:07:23Bij de laatste zoutpan wordt de zoutbrei afgetapt en naar centrifuges gebracht, waar de zoutkristallen van de pekel worden gescheiden.
0:07:42Het zout wordt verder met een hete luchtstroom gedroogd in rond draaiende trommels. Op de wanden van de trommels neervallende hamers houden het zout in beweging.
0:07:55Via transportbanden gaat het zout naar zeven, waar het gesorteerd wordt op kristalgrootte
0:08:06In het laboratorium worden monsters gecontroleerd.
0:08:38Na de zeven wordt het op kristalgrootte gesorteerde zout naar verschillende silo's gestuurd.
0:09:10Zout wordt niet alleen voor de consumptie, maar ook in de industrie gebruikt. Een zoutmolecuul bestaat uit een natrium en een chloor atoom. Natrium is een metaal en chloor is een gas.
0:09:27Om de natrium en chloor atomen te scheiden is elektrische energie nodig, die de KNZ zelf opwekt.
0:09:40De elektriciteit gaat door koperen, plaatvormige leidingen naar de afdeling elektrolyse.
0:09:43Schematisch is te zien hoe de stroom loopt van een kwiklaag
Lengte in minuten:
00:22:00
Datering:
00-00-1956
Adres:
Hengelo, [geen straatnaam]  
Vervaardiger:
(Charles) Breyer; (René) Decossaux; (Ad) Donsel; [Dupont, Frans (scenario en montage)](Frans) F. Dupont; (Frans) van Hes; (Pim) Heytman; [Tholen, Tom (geluid)](Tom) Tholen; (Gerrit ) Vonk;
Materiaal:
16 mm;
rolfilm;
Oud nummer:
BB02624
Materiaal opmerkingen:
geluid, optisch;
gesproken taal: Frans;
formaat geluid: mono;
formaat beeld: zwart/wit;
Organisatie: Collectie Overijssel locatie Zwolle
 
 
 
 
 
Geen afbeelding
Film
13792BB02623 Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.
0:00:10De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven.
0:00:24Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren.
0:00:50In werkelijkheid zijn de boortorens van hout.
0:01:04In een boortoren zakt de boor naar beneden.
0:01:46Schematisch wordt getoond welke lagen de boor passeert. Het steenzout wordt op ongeveer 300 meter diepte bereikt.
0:02:26Dan worden twee buizen in de grond gedreven. De buitenste buis - de zogenaamde bekledingsbuis - moet het boorgat tegen instorting beschermen en reikt tot de bovenkant van de zoutlaag. In de buitenste buis hangt een tweede buis vrij. Hierdoor wordt water in het boorgat geperst.
0:02:47Dit water lost eerst het zout op en komt dan via de ruimte tussen beide buizen als nagenoeg verzadigde pekel boven.
0:02:57De pekel moet eerst ontdaan worden van verschillende zouten. Dit wordt geïllustreerd met laboratorium proeven. Door het toevoegen van kalkmelk wordt het magnesium uit de ruwe pekel omgezet in magnesium hydroxide. Dat is onoplosbaar en slaat neer.
0:03:22Door toevoeging van natriumsulfaat wordt een deel van het gips in de pekel door uitzouting verwijderd.
0:03:27In werkelijkheid wordt eerst kalk geblust.
0:04:02Vervolgens wordt de pekel door de kalkmelk gespoten.
0:04:08Via een roerwerk wordt het mengsel naar grote tanks gepompt, waar de bezinking plaats vindt
0:04:14De rest van het gips wordt in een volgende bewerking onder toevoeging van soda neergeslagen als koolzure kalk. Dit gebeurt onder invloed van soda, die zich tijdens het zuiveringsproces gevormd heeft uit natriumsulfaat, kalk en koolzuur uit rookgassen.
0:04:41Omdat er stoom nodig is om de pekel tot het kookpunt te verwarmen. Omdat het bedrijf ook veel elektriciteit gebruikt, heeft de K.N.Z. haar eigen stoom- en, 00-00-1960
Titel:
Zout - NEZO ;
Beschrijving:
Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.
0:00:10De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven.
0:00:24Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren.
0:00:50In werkelijkheid zijn de boortorens van hout.
0:01:04In een boortoren zakt de boor naar beneden.
0:01:46Schematisch wordt getoond welke lagen de boor passeert. Het steenzout wordt op ongeveer 300 meter diepte bereikt.
0:02:26Dan worden twee buizen in de grond gedreven. De buitenste buis - de zogenaamde bekledingsbuis - moet het boorgat tegen instorting beschermen en reikt tot de bovenkant van de zoutlaag. In de buitenste buis hangt een tweede buis vrij. Hierdoor wordt water in het boorgat geperst.
0:02:47Dit water lost eerst het zout op en komt dan via de ruimte tussen beide buizen als nagenoeg verzadigde pekel boven.
0:02:57De pekel moet eerst ontdaan worden van verschillende zouten. Dit wordt geïllustreerd met laboratorium proeven. Door het toevoegen van kalkmelk wordt het magnesium uit de ruwe pekel omgezet in magnesium hydroxide. Dat is onoplosbaar en slaat neer.
0:03:22Door toevoeging van natriumsulfaat wordt een deel van het gips in de pekel door uitzouting verwijderd.
0:03:27In werkelijkheid wordt eerst kalk geblust.
0:04:02Vervolgens wordt de pekel door de kalkmelk gespoten.
0:04:08Via een roerwerk wordt het mengsel naar grote tanks gepompt, waar de bezinking plaats vindt
0:04:14De rest van het gips wordt in een volgende bewerking onder toevoeging van soda neergeslagen als koolzure kalk. Dit gebeurt onder invloed van soda, die zich tijdens het zuiveringsproces gevormd heeft uit natriumsulfaat, kalk en koolzuur uit rookgassen.
0:04:41Omdat er stoom nodig is om de pekel tot het kookpunt te verwarmen. Omdat het bedrijf ook veel elektriciteit gebruikt, heeft de K.N.Z. haar eigen stoom- en
Beschrijving vervolg:
elektriciteitsvoorziening.
0:05:04De stoom met een druk van 36 atmosfeer gaat direct naar de stoomturbines die elektriciteit opwekken.
0:05:08De stoom die de stoomturbines verlaat, heeft nog een druk van 3 tot 4 atmosfeer. Dat is voldoende om pekel in te dampen.
0:05:19Een heer toont op een bord een schema van de vacuümdampinstallatie, afgewisseld met beelden uit de werkelijkheid.
0:05:24De pekel gaat achtereenvolgens door drie kookpannen. De eerste wordt verwarmd door afgewerkte stoom uit de elektrische centrale. De lucht boven de pekel in de tweede ketel wordt deels weg gezogen, waardoor het kookpunt daalt. De door het koken ontstane stoom wordt gebruikt om de derde kookpan te verwarmen.
0:06:26Onderin de kookpannen ontstaat een mengsel van pekel en zoutkristallen dat wordt doorgevoerd naar de volgende kookpan.
0:06:56Dit vacuümzout heeft een kubusvormige kristalstructuur en een hoge zuiverheid.
0:07:23Bij de laatste zoutpan wordt de zoutbrei afgetapt en naar centrifuges gebracht, waar de zoutkristallen van de pekel worden gescheiden.
0:07:42Het zout wordt verder met een hete luchtstroom gedroogd in rond draaiende trommels. Op de wanden van de trommels neervallende hamers houden het zout in beweging.
0:07:55Via transportbanden gaat het zout naar zeven, waar het gesorteerd wordt op kristalgrootte
0:08:06In het laboratorium worden monsters gecontroleerd.
0:08:38Na de zeven wordt het op kristalgrootte gesorteerde zout naar verschillende silo's gestuurd.
0:09:10Zout wordt niet alleen voor de consumptie, maar ook in de industrie gebruikt. Een zoutmolecuul bestaat uit een natrium en een chloor atoom. Natrium is een metaal en chloor is een gas.
0:09:27Om de natrium en chloor atomen te scheiden is elektrische energie nodig, die de KNZ zelf opwekt.
0:09:40De elektriciteit gaat door koperen, plaatvormige leidingen naar de afdeling elektrolyse.
0:09:43Schematisch is te zien hoe de stroom loopt van een kwiklaag
Lengte in minuten:
00:22:00
Datering:
00-00-1960
Adres:
Hengelo, [geen straatnaam]  
Vervaardiger:
(Charles) Breyer; (René) Decossaux; (Ad) Donsel; [Dupont, Frans (scenario en montage)](Frans) F. Dupont; (Frans) van Hes; (Pim) Heytman; [Tholen, Tom (geluid)](Tom) Tholen; (Gerrit ) Vonk;
Materiaal:
negatief;
16 mm;
rolfilm;
Oud nummer:
BB02623
Materiaal opmerkingen:
gesproken taal: Nederlands;
geluid, optisch;
formaat beeld: zwart/wit;
formaat geluid: stom;
Organisatie: Collectie Overijssel locatie Zwolle
 
 
 
 
 
Geen afbeelding
Film
10560BB02802 Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.
0:00:10De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven.
0:00:24Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren.
0:00:50In werkelijkheid zijn de boortorens van hout.
0:01:04In een boortoren zakt de boor naar beneden.
0:01:46Schematisch wordt getoond welke lagen de boor passeert. Het steenzout wordt op ongeveer 300 meter diepte bereikt.
0:02:26Dan worden twee buizen in de grond gedreven. De buitenste buis - de zogenaamde bekledingsbuis - moet het boorgat tegen instorting beschermen en reikt tot de bovenkant van de zoutlaag. In de buitenste buis hangt een tweede buis vrij. Hierdoor wordt water in het boorgat geperst.
0:02:47Dit water lost eerst het zout op en komt dan via de ruimte tussen beide buizen als nagenoeg verzadigde pekel boven.
0:02:57De pekel moet eerst ontdaan worden van verschillende zouten. Dit wordt geïllustreerd met laboratorium proeven. Door het toevoegen van kalkmelk wordt het magnesium uit de ruwe pekel omgezet in magnesium hydroxide. Dat is onoplosbaar en slaat neer.
0:03:22Door toevoeging van natriumsulfaat wordt een deel van het gips in de pekel door uitzouting verwijderd.
0:03:27In werkelijkheid wordt eerst kalk geblust.
0:04:02Vervolgens wordt de pekel door de kalkmelk gespoten.
0:04:08Via een roerwerk wordt het mengsel naar grote tanks gepompt, waar de bezinking plaats vindt
0:04:14De rest van het gips wordt in een volgende bewerking onder toevoeging van soda neergeslagen als koolzure kalk. Dit gebeurt onder invloed van soda, die zich tijdens het zuiveringsproces gevormd heeft uit natriumsulfaat, kalk en koolzuur uit rookgassen.
0:04:41Omdat er stoom nodig is om de pekel tot het kookpunt te verwarmen. Omdat het bedrijf ook veel elektriciteit gebruikt, heeft de K.N.Z. haar eigen stoom- en, 00-00-1956
Titel:
Zout - NEZO ;
Beschrijving:
Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.
0:00:10De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven.
0:00:24Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren.
0:00:50In werkelijkheid zijn de boortorens van hout.
0:01:04In een boortoren zakt de boor naar beneden.
0:01:46Schematisch wordt getoond welke lagen de boor passeert. Het steenzout wordt op ongeveer 300 meter diepte bereikt.
0:02:26Dan worden twee buizen in de grond gedreven. De buitenste buis - de zogenaamde bekledingsbuis - moet het boorgat tegen instorting beschermen en reikt tot de bovenkant van de zoutlaag. In de buitenste buis hangt een tweede buis vrij. Hierdoor wordt water in het boorgat geperst.
0:02:47Dit water lost eerst het zout op en komt dan via de ruimte tussen beide buizen als nagenoeg verzadigde pekel boven.
0:02:57De pekel moet eerst ontdaan worden van verschillende zouten. Dit wordt geïllustreerd met laboratorium proeven. Door het toevoegen van kalkmelk wordt het magnesium uit de ruwe pekel omgezet in magnesium hydroxide. Dat is onoplosbaar en slaat neer.
0:03:22Door toevoeging van natriumsulfaat wordt een deel van het gips in de pekel door uitzouting verwijderd.
0:03:27In werkelijkheid wordt eerst kalk geblust.
0:04:02Vervolgens wordt de pekel door de kalkmelk gespoten.
0:04:08Via een roerwerk wordt het mengsel naar grote tanks gepompt, waar de bezinking plaats vindt
0:04:14De rest van het gips wordt in een volgende bewerking onder toevoeging van soda neergeslagen als koolzure kalk. Dit gebeurt onder invloed van soda, die zich tijdens het zuiveringsproces gevormd heeft uit natriumsulfaat, kalk en koolzuur uit rookgassen.
0:04:41Omdat er stoom nodig is om de pekel tot het kookpunt te verwarmen. Omdat het bedrijf ook veel elektriciteit gebruikt, heeft de K.N.Z. haar eigen stoom- en
Beschrijving vervolg:
elektriciteitsvoorziening.
0:05:04De stoom met een druk van 36 atmosfeer gaat direct naar de stoomturbines die elektriciteit opwekken.
0:05:08De stoom die de stoomturbines verlaat, heeft nog een druk van 3 tot 4 atmosfeer. Dat is voldoende om pekel in te dampen.
0:05:19Een heer toont op een bord een schema van de vacuümdampinstallatie, afgewisseld met beelden uit de werkelijkheid.
0:05:24De pekel gaat achtereenvolgens door drie kookpannen. De eerste wordt verwarmd door afgewerkte stoom uit de elektrische centrale. De lucht boven de pekel in de tweede ketel wordt deels weg gezogen, waardoor het kookpunt daalt. De door het koken ontstane stoom wordt gebruikt om de derde kookpan te verwarmen.
0:06:26Onderin de kookpannen ontstaat een mengsel van pekel en zoutkristallen dat wordt doorgevoerd naar de volgende kookpan.
0:06:56Dit vacuümzout heeft een kubusvormige kristalstructuur en een hoge zuiverheid.
0:07:23Bij de laatste zoutpan wordt de zoutbrei afgetapt en naar centrifuges gebracht, waar de zoutkristallen van de pekel worden gescheiden.
0:07:42Het zout wordt verder met een hete luchtstroom gedroogd in rond draaiende trommels. Op de wanden van de trommels neervallende hamers houden het zout in beweging.
0:07:55Via transportbanden gaat het zout naar zeven, waar het gesorteerd wordt op kristalgrootte
0:08:06In het laboratorium worden monsters gecontroleerd.
0:08:38Na de zeven wordt het op kristalgrootte gesorteerde zout naar verschillende silo's gestuurd.
0:09:10Zout wordt niet alleen voor de consumptie, maar ook in de industrie gebruikt. Een zoutmolecuul bestaat uit een natrium en een chloor atoom. Natrium is een metaal en chloor is een gas.
0:09:27Om de natrium en chloor atomen te scheiden is elektrische energie nodig, die de KNZ zelf opwekt.
0:09:40De elektriciteit gaat door koperen, plaatvormige leidingen naar de afdeling elektrolyse.
0:09:43Schematisch is te zien hoe de stroom loopt van een kwiklaag
Datering:
00-00-1956
Adres:
Hengelo, [geen straatnaam]  
Vervaardiger:
(Charles) Breyer; (René) Decossaux; (Ad) Donsel; [Dupont, Frans (scenario en montage)](Frans) F. Dupont; (Frans) van Hes; (Pim) Heytman; [Tholen, Tom (geluid)](Tom) Tholen; (Gerrit ) Vonk;
Materiaal:
16 mm;
rolfilm;
Oud nummer:
BB02802
Materiaal opmerkingen:
formaat beeld: zwart/wit;
formaat geluid: stom;
Organisatie: Collectie Overijssel locatie Zwolle
 
 
 
 
 
Geen afbeelding
Film
10233BB02799 Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.

0:00:10De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven.

0:00:24Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren.

0:00:50In werkelijkheid zijn de boortorens van hout.

0:01:04In een boortoren zakt de boor naar beneden.

0:01:46Schematisch wordt getoond welke lagen de boor passeert. Het steenzout wordt op ongeveer 300 meter diepte bereikt.

0:02:26Dan worden twee buizen in de grond gedreven. De buitenste buis - de zogenaamde bekledingsbuis - moet het boorgat tegen instorting beschermen en reikt tot de bovenkant van de zoutlaag. In de buitenste buis hangt een tweede buis vrij. Hierdoor wordt water in het boorgat geperst.

0:02:47Dit water lost eerst het zout op en komt dan via de ruimte tussen beide buizen als nagenoeg verzadigde pekel boven.

0:02:57De pekel moet eerst ontdaan worden van verschillende zouten. Dit wordt geïllustreerd met laboratorium proeven. Door het toevoegen van kalkmelk wordt het magnesium uit de ruwe pekel omgezet in magnesium hydroxide. Dat is onoplosbaar en slaat neer.

0:03:22Door toevoeging van natriumsulfaat wordt een deel van het gips in de pekel door uitzouting verwijderd.

0:03:27In werkelijkheid wordt eerst kalk geblust.

0:04:02Vervolgens wordt de pekel door de kalkmelk gespoten.

0:04:08Via een roerwerk wordt het mengsel naar grote tanks gepompt, waar de bezinking plaats vindt

0:04:14De rest van het gips wordt in een volgende bewerking onder toevoeging van soda neergeslagen als koolzure kalk. Dit gebeurt onder invloed van soda, die zich tijdens het zuiveringsproces gevormd heeft uit natriumsulfaat, kalk en koolzuur uit rookgassen.

0:04:41Omdat er stoom nodig is om de pekel tot het kookpunt te verwarmen. Omdat het bedrijf ook veel elektriciteit, 00-00-1956
Titel:
Zout - NEZO ;
Beschrijving:
Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.

0:00:10De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven.

0:00:24Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren.

0:00:50In werkelijkheid zijn de boortorens van hout.

0:01:04In een boortoren zakt de boor naar beneden.

0:01:46Schematisch wordt getoond welke lagen de boor passeert. Het steenzout wordt op ongeveer 300 meter diepte bereikt.

0:02:26Dan worden twee buizen in de grond gedreven. De buitenste buis - de zogenaamde bekledingsbuis - moet het boorgat tegen instorting beschermen en reikt tot de bovenkant van de zoutlaag. In de buitenste buis hangt een tweede buis vrij. Hierdoor wordt water in het boorgat geperst.

0:02:47Dit water lost eerst het zout op en komt dan via de ruimte tussen beide buizen als nagenoeg verzadigde pekel boven.

0:02:57De pekel moet eerst ontdaan worden van verschillende zouten. Dit wordt geïllustreerd met laboratorium proeven. Door het toevoegen van kalkmelk wordt het magnesium uit de ruwe pekel omgezet in magnesium hydroxide. Dat is onoplosbaar en slaat neer.

0:03:22Door toevoeging van natriumsulfaat wordt een deel van het gips in de pekel door uitzouting verwijderd.

0:03:27In werkelijkheid wordt eerst kalk geblust.

0:04:02Vervolgens wordt de pekel door de kalkmelk gespoten.

0:04:08Via een roerwerk wordt het mengsel naar grote tanks gepompt, waar de bezinking plaats vindt

0:04:14De rest van het gips wordt in een volgende bewerking onder toevoeging van soda neergeslagen als koolzure kalk. Dit gebeurt onder invloed van soda, die zich tijdens het zuiveringsproces gevormd heeft uit natriumsulfaat, kalk en koolzuur uit rookgassen.

0:04:41Omdat er stoom nodig is om de pekel tot het kookpunt te verwarmen. Omdat het bedrijf ook veel elektriciteit
Beschrijving vervolg:
gebruikt, heeft de K.N.Z. haar eigen stoom- en elektriciteitsvoorziening.

0:05:04De stoom met een druk van 36 atmosfeer gaat direct naar de stoomturbines die elektriciteit opwekken.

0:05:08De stoom die de stoomturbines verlaat, heeft nog een druk van 3 tot 4 atmosfeer. Dat is voldoende om pekel in te dampen.

0:05:19Een heer toont op een bord een schema van de vacuümdampinstallatie, afgewisseld met beelden uit de werkelijkheid.

0:05:24De pekel gaat achtereenvolgens door drie kookpannen. De eerste wordt verwarmd door afgewerkte stoom uit de elektrische centrale. De lucht boven de pekel in de tweede ketel wordt deels weg gezogen, waardoor het kookpunt daalt. De door het koken ontstane stoom wordt gebruikt om de derde kookpan te verwarmen.

0:06:26Onderin de kookpannen ontstaat een mengsel van pekel en zoutkristallen dat wordt doorgevoerd naar de volgende kookpan.

0:06:56Dit vacuümzout heeft een kubusvormige kristalstructuur en een hoge zuiverheid.

0:07:23Bij de laatste zoutpan wordt de zoutbrei afgetapt en naar centrifuges gebracht, waar de zoutkristallen van de pekel worden gescheiden.

0:07:42Het zout wordt verder met een hete luchtstroom gedroogd in rond draaiende trommels. Op de wanden van de trommels neervallende hamers houden het zout in beweging.

0:07:55Via transportbanden gaat het zout naar zeven, waar het gesorteerd wordt op kristalgrootte

0:08:06In het laboratorium worden monsters gecontroleerd.

0:08:38Na de zeven wordt het op kristalgrootte gesorteerde zout naar verschillende silo's gestuurd.

0:09:10Zout wordt niet alleen voor de consumptie, maar ook in de industrie gebruikt. Een zoutmolecuul bestaat uit een natrium en een chloor atoom. Natrium is een metaal en chloor is een gas.

0:09:27Om de natrium en chloor atomen te scheiden is elektrische energie nodig, die de KNZ zelf opwekt.

0:09:40De elektriciteit gaat door koperen, plaatvormige leidingen
Datering:
00-00-1956
Adres:
Hengelo, [geen straatnaam]  
Vervaardiger:
(Charles) Breyer; (René) Decossaux; (Ad) Donsel; [Dupont, Frans (scenario en montage)](Frans) F. Dupont; (Frans) van Hes; (Pim) Heytman; [Tholen, Tom (geluid)](Tom) Tholen; (Gerrit ) Vonk;
Oud nummer:
BB02799
Materiaal:
16 mm;
rolfilm;
perfotape;
Materiaal opmerkingen:
gesproken taal: Nederlands;
geluid, optisch;
formaat geluid: mono;
formaat beeld: geen
Organisatie: Collectie Overijssel locatie Zwolle
 
 
 
 
 
Geen afbeelding
Film
4155BETACAM283.01 Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.

- De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven;

- Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren;

- In werkelijkheid zijn de boortorens van hout;

- In een boortoren zakt de boor naar beneden;

- Schematisch wordt getoond welke lagen de boor passeert. Het steenzout wordt op ongeveer 300 meter diepte bereikt;

- Dan worden twee buizen in de grond gedreven. De buitenste buis - de zogenaamde bekledingsbuis - moet het boorgat tegen instorting beschermen en reikt tot de bovenkant van de zoutlaag. In de buitenste buis hangt een tweede buis vrij. Hierdoor wordt water in het boorgat geperst;

- Dit water lost eerst het zout op en komt dan via de ruimte tussen beide buizen als nagenoeg verzadigde pekel boven;

- De pekel moet eerst ontdaan worden van verschillende zouten. Dit wordt geïllustreerd met laboratorium proeven. Door het toevoegen van kalkmelk wordt het magnesium uit de ruwe pekel omgezet in magnesium hydroxide. Dat is onoplosbaar en slaat neer;

- Door toevoeging van natriumsulfaat wordt een deel van het gips in de pekel door uitzouting verwijderd;

- In werkelijkheid wordt eerst kalk geblust;

- Vervolgens wordt de pekel door de kalkmelk gespoten;

- Via een roerwerk wordt het mengsel naar grote tanks gepompt, waar de bezinking plaats vindt;

- De rest van het gips wordt in een volgende bewerking onder toevoeging van soda neergeslagen als koolzure kalk. Dit gebeurt onder invloed van soda, die zich tijdens het zuiveringsproces gevormd heeft uit natriumsulfaat, kalk en koolzuur uit rookgassen;

- Omdat er stoom nodig is om de pekel tot het kookpunt te verwarmen. Omdat het bedrijf ook veel elektriciteit gebruikt, heeft de K.N.Z. haar eigen stoom- en elektriciteitsvoorziening;

- De, 00-00-1956
Titel:
Zout - NEZO ;
Beschrijving:
Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.

- De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven;

- Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren;

- In werkelijkheid zijn de boortorens van hout;

- In een boortoren zakt de boor naar beneden;

- Schematisch wordt getoond welke lagen de boor passeert. Het steenzout wordt op ongeveer 300 meter diepte bereikt;

- Dan worden twee buizen in de grond gedreven. De buitenste buis - de zogenaamde bekledingsbuis - moet het boorgat tegen instorting beschermen en reikt tot de bovenkant van de zoutlaag. In de buitenste buis hangt een tweede buis vrij. Hierdoor wordt water in het boorgat geperst;

- Dit water lost eerst het zout op en komt dan via de ruimte tussen beide buizen als nagenoeg verzadigde pekel boven;

- De pekel moet eerst ontdaan worden van verschillende zouten. Dit wordt geïllustreerd met laboratorium proeven. Door het toevoegen van kalkmelk wordt het magnesium uit de ruwe pekel omgezet in magnesium hydroxide. Dat is onoplosbaar en slaat neer;

- Door toevoeging van natriumsulfaat wordt een deel van het gips in de pekel door uitzouting verwijderd;

- In werkelijkheid wordt eerst kalk geblust;

- Vervolgens wordt de pekel door de kalkmelk gespoten;

- Via een roerwerk wordt het mengsel naar grote tanks gepompt, waar de bezinking plaats vindt;

- De rest van het gips wordt in een volgende bewerking onder toevoeging van soda neergeslagen als koolzure kalk. Dit gebeurt onder invloed van soda, die zich tijdens het zuiveringsproces gevormd heeft uit natriumsulfaat, kalk en koolzuur uit rookgassen;

- Omdat er stoom nodig is om de pekel tot het kookpunt te verwarmen. Omdat het bedrijf ook veel elektriciteit gebruikt, heeft de K.N.Z. haar eigen stoom- en elektriciteitsvoorziening;

- De
Beschrijving vervolg:
stoom met een druk van 36 atmosfeer gaat direct naar de stoomturbines die elektriciteit opwekken;

- De stoom die de stoomturbines verlaat, heeft nog een druk van 3 tot 4 atmosfeer. Dat is voldoende om pekel in te dampen;

- Een heer toont op een bord een schema van de vacuümdampinstallatie, afgewisseld met beelden uit de werkelijkheid;

- De pekel gaat achtereenvolgens door drie kookpannen. De eerste wordt verwarmd door afgewerkte stoom uit de elektrische centrale. De lucht boven de pekel in de tweede ketel wordt deels weg gezogen, waardoor het kookpunt daalt. De door het koken ontstane stoom wordt gebruikt om de derde kookpan te verwarmen;

- Onderin de kookpannen ontstaat een mengsel van pekel en zoutkristallen dat wordt doorgevoerd naar de volgende kookpan;

- Dit vacuümzout heeft een kubusvormige kristalstructuur en een hoge zuiverheid;

- Bij de laatste zoutpan wordt de zoutbrei afgetapt en naar centrifuges gebracht, waar de zoutkristallen van de pekel worden gescheiden;

- Het zout wordt verder met een hete luchtstroom gedroogd in rond draaiende trommels. Op de wanden van de trommels neervallende hamers houden het zout in beweging;

- Via transportbanden gaat het zout naar zeven, waar het gesorteerd wordt op kristalgrootte;

- In het laboratorium worden monsters gecontroleerd;

- Na het zeven wordt het op kristalgrootte gesorteerde zout naar verschillende silo's gestuurd;

- Zout wordt niet alleen voor de consumptie, maar ook in de industrie gebruikt. Een zoutmolecuul bestaat uit een natrium en een chloor atoom. Natrium is een metaal en chloor is een gas;

- Om de natrium en chloor atomen te scheiden is elektrische energie nodig, die de KNZ zelf opwekt;

- De elektriciteit gaat door koperen, plaatvormige leidingen naar de afdeling elektrolyse.

- Schematisch is te zien hoe de stroom loopt van een kwiklaag onderin de elektrolysecel, door de pekel naar een elektrode van
Lengte in minuten:
00:21:37
Datering:
00-00-1956
Adres:
Hengelo, [geen straatnaam]  
Vervaardiger:
(Charles) Breyer; (René) Decossaux; (Ad) Donsel; [Dupont, Frans (scenario en montage)](Frans) F. Dupont; (Frans) van Hes; (Pim) Heytman; [Tholen, Tom (geluid)](Tom) Tholen; (Gerrit ) Vonk;
Materiaal:
Betacam;
SX large;
Oud nummer:
BETACAM283.01
Materiaal opmerkingen:
gesproken taal: Nederlands;
formaat geluid: mono;
formaat beeld: zwart/wit;
Organisatie: Collectie Overijssel locatie Zwolle
 
 
 
 
 
Geen afbeelding
Film
675BETACAM1044.01 Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.

- De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven;

- Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren;

- In werkelijkheid zijn de boortorens van hout;

- In een boortoren zakt de boor naar beneden;

- Schematisch wordt getoond welke lagen de boor passeert. Het steenzout wordt op ongeveer 300 meter diepte bereikt;

- Dan worden twee buizen in de grond gedreven. De buitenste buis - de zogenaamde bekledingsbuis - moet het boorgat tegen instorting beschermen en reikt tot de bovenkant van de zoutlaag. In de buitenste buis hangt een tweede buis vrij. Hierdoor wordt water in het boorgat geperst;

- Dit water lost eerst het zout op en komt dan via de ruimte tussen beide buizen als nagenoeg verzadigde pekel boven;

- De pekel moet eerst ontdaan worden van verschillende zouten. Dit wordt geïllustreerd met laboratorium proeven. Door het toevoegen van kalkmelk wordt het magnesium uit de ruwe pekel omgezet in magnesium hydroxide. Dat is onoplosbaar en slaat neer;

- Door toevoeging van natriumsulfaat wordt een deel van het gips in de pekel door uitzouting verwijderd;

- In werkelijkheid wordt eerst kalk geblust;

- Vervolgens wordt de pekel door de kalkmelk gespoten;

- Via een roerwerk wordt het mengsel naar grote tanks gepompt, waar de bezinking plaats vindt;

- De rest van het gips wordt in een volgende bewerking onder toevoeging van soda neergeslagen als koolzure kalk. Dit gebeurt onder invloed van soda, die zich tijdens het zuiveringsproces gevormd heeft uit natriumsulfaat, kalk en koolzuur uit rookgassen;

- Omdat er stoom nodig is om de pekel tot het kookpunt te verwarmen. Omdat het bedrijf ook veel elektriciteit gebruikt, heeft de K.N.Z. haar eigen stoom- en elektriciteitsvoorziening;

- De, 00-00-1956
Titel:
Zout - NEZO ;
Beschrijving:
Zout NEZO documentaire van het productieproces van onder andere zout, natrium en chloor.

- De titel "Zout" wordt met een straal zout geschreven;

- Gebakken eieren worden in een restaurant bestrooid met Nezo zout (zout zonder jodium toevoeging) uit een zoutstrooier in de vorm van een boortoren;

- In werkelijkheid zijn de boortorens van hout;

- In een boortoren zakt de boor naar beneden;

- Schematisch wordt getoond welke lagen de boor passeert. Het steenzout wordt op ongeveer 300 meter diepte bereikt;

- Dan worden twee buizen in de grond gedreven. De buitenste buis - de zogenaamde bekledingsbuis - moet het boorgat tegen instorting beschermen en reikt tot de bovenkant van de zoutlaag. In de buitenste buis hangt een tweede buis vrij. Hierdoor wordt water in het boorgat geperst;

- Dit water lost eerst het zout op en komt dan via de ruimte tussen beide buizen als nagenoeg verzadigde pekel boven;

- De pekel moet eerst ontdaan worden van verschillende zouten. Dit wordt geïllustreerd met laboratorium proeven. Door het toevoegen van kalkmelk wordt het magnesium uit de ruwe pekel omgezet in magnesium hydroxide. Dat is onoplosbaar en slaat neer;

- Door toevoeging van natriumsulfaat wordt een deel van het gips in de pekel door uitzouting verwijderd;

- In werkelijkheid wordt eerst kalk geblust;

- Vervolgens wordt de pekel door de kalkmelk gespoten;

- Via een roerwerk wordt het mengsel naar grote tanks gepompt, waar de bezinking plaats vindt;

- De rest van het gips wordt in een volgende bewerking onder toevoeging van soda neergeslagen als koolzure kalk. Dit gebeurt onder invloed van soda, die zich tijdens het zuiveringsproces gevormd heeft uit natriumsulfaat, kalk en koolzuur uit rookgassen;

- Omdat er stoom nodig is om de pekel tot het kookpunt te verwarmen. Omdat het bedrijf ook veel elektriciteit gebruikt, heeft de K.N.Z. haar eigen stoom- en elektriciteitsvoorziening;

- De
Beschrijving vervolg:
stoom met een druk van 36 atmosfeer gaat direct naar de stoomturbines die elektriciteit opwekken;

- De stoom die de stoomturbines verlaat, heeft nog een druk van 3 tot 4 atmosfeer. Dat is voldoende om pekel in te dampen;

- Een heer toont op een bord een schema van de vacuümdampinstallatie, afgewisseld met beelden uit de werkelijkheid;

- De pekel gaat achtereenvolgens door drie kookpannen. De eerste wordt verwarmd door afgewerkte stoom uit de elektrische centrale. De lucht boven de pekel in de tweede ketel wordt deels weg gezogen, waardoor het kookpunt daalt. De door het koken ontstane stoom wordt gebruikt om de derde kookpan te verwarmen;

- Onderin de kookpannen ontstaat een mengsel van pekel en zoutkristallen dat wordt doorgevoerd naar de volgende kookpan;

- Dit vacuümzout heeft een kubusvormige kristalstructuur en een hoge zuiverheid;

- Bij de laatste zoutpan wordt de zoutbrei afgetapt en naar centrifuges gebracht, waar de zoutkristallen van de pekel worden gescheiden;

- Het zout wordt verder met een hete luchtstroom gedroogd in rond draaiende trommels. Op de wanden van de trommels neervallende hamers houden het zout in beweging;

- Via transportbanden gaat het zout naar zeven, waar het gesorteerd wordt op kristalgrootte;

- In het laboratorium worden monsters gecontroleerd;

- Na het zeven wordt het op kristalgrootte gesorteerde zout naar verschillende silo's gestuurd;

- Zout wordt niet alleen voor de consumptie, maar ook in de industrie gebruikt. Een zoutmolecuul bestaat uit een natrium en een chloor atoom. Natrium is een metaal en chloor is een gas;

- Om de natrium en chloor atomen te scheiden is elektrische energie nodig, die de KNZ zelf opwekt;

- De elektriciteit gaat door koperen, plaatvormige leidingen naar de afdeling elektrolyse.

- Schematisch is te zien hoe de stroom loopt van een kwiklaag onderin de elektrolysecel, door de pekel naar een elektrode van
Lengte in minuten:
00:22:00
Datering:
00-00-1956
Adres:
Hengelo, [geen straatnaam]  
Vervaardiger:
(Charles) Breyer; (René) Decossaux; (Ad) Donsel; [Dupont, Frans (scenario en montage)](Frans) F. Dupont; (Frans) van Hes; (Pim) Heytman; [Tholen, Tom (geluid)](Tom) Tholen; (Gerrit ) Vonk;
Oud nummer:
BETACAM1044.01
Materiaal opmerkingen:
gesproken taal: Nederlands;
formaat geluid: mono;
formaat beeld: zwart/wit;
Organisatie: Collectie Overijssel locatie Zwolle